Nieuws vanuit de Deelbekken ZSZK

Derde estuaire zero-emissieschip WeBarge binnenkort in de vaart

De ‘Seaford’, het derde estuaire schip van WeBarge, komt vanaf midden december in de vaart. Het gaat om het grootste zero-emissie estuaire containerschip dat vanuit Zeebrugge naar het hinterland zal varen. Het heeft een capaciteit van 600 teu.

De 135 meter lange en 18,10 meter brede ‘Seaford’ krijgt een hybride aandrijving. Het zal zowel op vast geïnstalleerde batterijen kunnen varen, als op Stage V-motoren die op  biodiesel draaien. Biodiesel in combinatie met een katalysator vermindert de CO2-uitstoot met ongeveer 95% en de stikstofuitstoot met zo’n 65%.

 

Modal Shift bij Shipit

Shipit heeft bij hun Brussels North Terminal zo’n 280 ton straattegels gelost voor de werf "Sainctelette". Dankzij klanten Ebema en COLAS kozen ze voor duurzaam transport en vermeden ze 12 vrachtwagens van Zutendaal naar Brussel! Shipit werkte nauw samen met Blue Line Logistics voor de binnenvaart en Piessens Transport voor de laatste stadslevering. Mooi staaltje "Modal Shift".

 

 Werkzaamheden aan Hefbrug Vilvoorde (Europabrug)

Tot het jaareinde zijn er werkzaamheden aan Hefbrug Vilvoorde (Europabrug). Er zijn momenteel beperkingen voor de doorvaart van binnenvaartschepen, waarbij maximaal 3 lagen containers geladen kunnen worden, in plaats van de gebruikelijke 4. Elke 2 à 3 weken is het gedurende 3 dagen wel mogelijk om met 4 lagen te varen.

 

Opleidingsschip ‘Province de Liège’ voortaan met simulator aan boord 

Het opleidingsschip ‘Province de Liège’ van de Ecole de Batellerie de Huy is afgelopen maand in gebruik genomen en werd uitgerust met een  binnenvaartsimulator aan boord. Dit speelt in op de nieuwe Europese richtlijn voor binnenvaartkwalificaties. Met de simulator kunnen de leerlingen hun praktijkopleiding volgen in diverse omstandigheden zoals licht en donker, regen, wind, onweer, enzovoort. Bij een praktijkopleiding op een gewoon binnenschip hebben ze die mogelijkheden niet.

 

De Haven van Brussel heeft sinds 2 mei 2023 een nieuwe kapitein 

De Haven van Brussel heeft sinds 2 mei 2023 een nieuwe kapitein: Jerry Vanhemelen (39), kapitein ter lange omvaart, die het leeuwendeel van zijn loopbaan bij de koopvaardij heeft doorgebracht, is weer op het droge. Hij zal de functie overnemen die is vrijgekomen door de pensionering van de vorige kapitein, Philippe Herman. Jerry heeft een master in nautische wetenschappen en een uitgebreide ervaring als bevelhebber. Voorheen leidde hij een verkenningsschip voor de kust van Australië.